ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Περιγράψτε μας τι ακριβώς κάνει η εταιρία σας;

Η εταιρία μας είναι επίσημα αδειοδοτημένη επιχείρηση, που αντιμετωπίζει τα χρησιμοποιημένα φυτικά λάδια φαγητού ως απόβλητα και τα διαχειρίζεται με βάση τους κανόνες που θέτει η σχετική νομοθεσία για μη επικίνδυνα απόβλητα.

Η νομοθεσία αυτή, ο Εθνικός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, αποθέτει την ευθύνη για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων που δεν χαρακτηρίζονται ως τοξικά στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αυτές έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν οι ίδιες το έργο ή να εξουσιοδοτήσουν, μέσω αδειών, τρίτους φορείς. Έτσι, υπάρχουν αρκετές εταιρίες που έχουν άδεια για διαχείριση, δηλαδή συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση, τελική διάθεση πολλών ειδών αποβλήτων σε στερεά, υγρή και ενδιάμεσες μορφές, όλα από τα οποία περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων (ΕΚΑ).

Η μεγάλη έμφαση του Εθνικού Σχεδιασμού δίνεται στα στερεά απορρίμματα, τα κοινώς γνωστά ως «σκουπίδια», των οποίων τη φροντίδα έχουν αναλάβει ευρέως ανά τη χώρα οι δήμοι. Ωστόσο, αυξάνουν διαρκώς οι πιέσεις για μείωση του όγκου των σκουπιδιών μέσα από διαχωρισμό στην πηγή και ανακύκλωση υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν, για λόγους εξοικονόμησης φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της επιφάνειας απόθεσης ή ταφής απορριμμάτων. Έτσι, έχουν ενταθεί οι προσπάθειες να συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα (κυρίως υλικά συσκευασίας) και τα επικίνδυνα (π.χ. ελαστικά αυτοκινήτων, μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ορυκτέλαια κλπ.) χωριστά από τα μη ανακυκλώσιμα.
Εδώ ακριβώς συνεισφέρει και η δραστηριότητα της εταιρίας μας: διαχωρίζει τα χρησιμοποιημένα λάδια φαγητού από τα υπόλοιπα απόβλητα προτού να καταλήξουν όλα είτε στην αποχέτευση είτε στα σκουπίδια.

Τα χρησιμοποιημένα λάδια φαγητού προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τηγάνισμα λαχανικών, θαλασσινών και κρεατικών, γι΄ αυτό και έχει επκρατήσει ο όρος «τηγανέλαια»

Ποιους αφορά κυρίως;

Η δραστηριότητά μας αφορά κυρίως στους χώρους μαζικής εστίασης, δηλαδή όπου οι ποσότητες λαδιού που χρησιμοποιούνται για παρασκευή τροφίμων είναι ικανές, συγκεντρωμένες και αναπόφευκτες. Εστιατόρια κάθε είδους, είτε αυτόνομα είτε μέσα σε ξενοδοχεία, πλοία, κατασκηνώσεις, πολυχώρους, στρατόπεδα, σταθμούς ανάπαυσης αυτοκινητοδρόμων κλπ., παρασκευαστήρια μαζικής εστίασης που εξυπηρετούν εστιατόρια, ταχυφαγεία, καντίνες, εκδηλώσεις παντός είδους, πλοία, τρένα και αεροπλάνα, βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων που επιδίδονται μεταξύ άλλων σε βαθύ ή ρηχό τηγάνισμα, συνθέτουν τον καμβά των δυνητικών σημείων συλλογής και αποκομιδής τηγανελαίων.
Σε κάποια από αυτά υπάρχουν και άλλες μορφές αποβλήτων λιπών και ελαίων, που προέρχονται από ψήσιμο ή και βράσιμο ή ακόμα και από απλό σερβίρισμα ωμών ειδών διατροφής. Ωστόσο, τέτοιου είδους μαγειρικά λίπη και έλαια χρειάζονται ειδικότερη επεξεργασία, ο όγκος τους είναι σαφώς μικρότερος των τηγανελαίων και κινούνται στο περιθώριο της προσπάθειάς μας προς το παρόν.

Μπορώ να συμμετάσχω αν είμαι ιδιώτης;

Και βέβαια! Πλέον είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε και πολυκατοικίες / μονοκατοικίες αλλά αναπτύσσουμε γοργά και δίκτυο από Στέκια Ανακύκλωσης Τηγανελαίου, στα οποία μπορείτε να αποθέσετε το απόβλητο λάδι σας με ασφάλεια. Τηλεφωνήστε μας!

Γιατί να μην πετάμε τα λίπη και τα λάδια στα σκουπίδια ή στην αποχέτευση;

Η απόρριψη των λιπών και των ελαίων στα σκουπίδια έχει τρία μειονεκτήματα. Πρώτα, πετιόνται συνήθως μέσα στα δοχεία στα οποία αγοράστηκαν αρχικά. Έτσι όμως η συγκεκριμένη συσκευασία αποστερείται από το ρεύμα των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, δηλαδή ζημιώνει η επιβεβλημένη από το νόμο ανακύκλωση συσκευασιών, οι συσκευασίες αυτές προσαυξάνουν το ποσοστό εκείνο των αποτιθέμενων σκουπιδιών που δεν βιοαποικοδομείται και παραμένει επί δεκαετίες αναλλοίωτο στις χωματερές, ενώ τέλος συνεισφέρουν και στην αύξηση του όγκου των γενικών σκουπιδιών.
Έπειτα, όταν η συσκευασία των απορριπτόμενων τηγανελαίων ‘μασηθεί’ στα κλασικά απορριμματοφόρα, τα λίπη και έλαια χύνονται στη γενική μάζα των σκουπιδιών, καλύπτοντάς τα και ενισχύοντας έτσι την τάση τους για αναερόβια ζύμωση και ανάδυση δυσάρεστων οσμών όπου αποτεθούν.
Ακόμα, συχνά εφαρμόζεται μια διαφορετική πρακτική κυρίως για φοινικέλαια, δηλαδή φυτικά λίπη που σε συνήθεις θερμοκρασίες περιβάλλοντος βρίσκονται σε ημιστερεά ή στερεά μορφή. Τα χρησιμοποιημένα αυτά λίπη τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες, σφραγίζονται, καταψύχονται και μετά απορρίπτονται στα σκουπίδια. Η πρακτική αυτή, πέρα από τα άλλα μειονεκτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, επιβαρύνει διττά. Πρώτα, φέρνει το απόβλητο σε στενή γειτνίαση με τρόφιμα, μέσα στον ίδιο καταψυκτικό χώρο, δηλαδή εγείρει τη δυνατότητα επιμόλυνσης των τροφίμων αυτών. Επιπλέον, καταλαμβάνει χώρο στους καταψύκτες και τέλος κοστίζει ακριβά για να καταψυχθεί μόνο και μόνο για να πεταχτεί αργότερα.
Εάν πάλι κανείς επιλέξει να χύσει τα λίπη και λάδια αυτά στην αποχέτευση, προκαλεί πάλι τριπλό κακό. Πρώτα, προκαλεί εκούσια βουλώματα και δυσοσμία στο δίκτυο αποχέτευσης του κτηρίου του και επιβαρύνει σοβαρά το λιποσυλλέκτη, που ο νόμος του επιβάλλει να διαθέτει. Έπειτα, επιβαρύνει το δίκτυο αποχέτευσης πόλης με δυσοσμία και φραγές. Τέλος, επιβαρύνει το βιολογικό καθαρισμό των αποβλήτων της πόλης του, καθώς τα λίπη και έλαια, ελαφρύτερα από το νερό, εμποδίζουν το ατμοσφαιρικό οξυγόνο να διεισδύσει στο υδατικό ρεύμα των αποβλήτων και να συμβάλει στην ανάπτυξη των απαραίτητων μικροοργανισμών.

Μέχρι σήμερα τι έκαναν οι μονάδες εστίασης αυτά τα λάδια;

Οι περισσότερες μονάδες εστίασης μέχρι τώρα, ελλείψει άλλης οργανωμένης επιλογής, προτιμούσαν να απορρίπτουν τα λάδια αυτά είτε στο νεροχύτη, είτε στα σκουπίδια και ενίοτε και στον περιβάλλοντα χώρο, εφόσον υπήρχε τέτοιος. Κάποιες μεγαλύτερες μονάδες είχαν προσεγγιστεί από σαπωνοποιούς και παραγωγούς ζωοτροφών και έδιναν τα λάδια τους αλλά και τα αντίστοιχα ζωικά λίπη σε αυτούς, αντιμετωπίζοντάς τα όχι ως απόβλητα, που είναι, αλλά ως ‘παραπροϊόν’ της δραστηριότητάς τους και πρώτη ύλη για τη δραστηριότητα κάποιων άλλων.
Οι χρήσεις αυτές των χρησιμοποιημένων λιπών και ελαίων έχουν γίνει αντικείμενο κακής δημοσιότητας στο παρελθόν κυρίως διότι από τη θερμική τους καταπόνηση κατά το μαγείρευμα αναπτύσσουν συστατικά ξένα προς την πρωτογενή τους σύνθεση. Αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν δερματολογικές αντιδράσεις στον άνθρωπο (σαπούνια) και έμμεση τοξική διατροφή στον άνθρωπο που καταναλώνει κρέας ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές από τέτοια λίπη και έλαια.
Άλλωστε, η μνήμη των διοξινών στα κοτόπουλα του Βελγίου εξαιτίας ανάμιξης τέτοιων λαδιών με χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια για την παρασκευή ζωοτροφής είναι ακόμα νωπή! Τέλος, κάποιες μονάδες είχαν ήδη ξεκινήσει να δίνουν τα τηγανέλαιά τους σε συλλογείς παρόμοιους με την εταιρία μας, οι οποίοι όμως δεν ήταν οργανωμένοι και αδειοδοτημένοι ως φορείς συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.

Πώς γίνεται η συνεργασία σας με τις επιχειρήσεις-πελάτες σας;

Αφού εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μία επιχείρηση για τις υπηρεσίες μας, ποσοτικοποιούμε τον όγκο τηγανελαίων που παράγει και ταυτοποιούμε το είδος τους. Προμηθεύουμε την επιχείρηση με ικανό αριθμό κλειστών, στεγανών και καθαρών δοχείων, με πλήρη εξωτερική ετικέτα περιγραφής είδους, ώστε να συλλέγονται εκεί τα τηγανέλαια. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως εβδομαδιαία, συλλέγουμε τα πλήρη δοχεία και τα ανταλλάσσουμε με άλλα άδεια και καθαρά.
Ως απόρροια της άδειάς μας, συνάπτουμε με την επιχείρηση σύμβασησυλλογής και μεταφοράς και εκδίδουμε σχετική βεβαίωση προς αυτήν, επιδείξιμη σε κάθε ελέγχουσα αρχή και κάθε πιστοποιητικό οργανισμό. Επιπλέον, παρέχουμε στην επιχείρηση αριθμημένο σήμα ‘συμμετόχου’, το οποίο δηλώνει δημόσια και διακριτικά την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της επιχείρησης και την ενεργή της φροντίδα.

Εχει σημασία το μέγεθος της επιχείρησης που θα ζητήσει τη συνεργασία μαζί σας;

Το μέτρο μεγέθους μιας επιχείρησης είναι για μας προφανώς ο όγκος τηγανελαίων που αυτή παράγει. Οι επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή παράγουν από δέκα ως εξακόσια λίτρα τηγανέλαιο την εβδομάδα. Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε κάθε συνεργάτη με την ίδια συνέπεια και την ίδια ευχαρίστηση, διότι βλέπουμε την διαχείριση των τηγανελαίων εξίσου ως βήμα παιδείας στη σωστή κατεύθυνση όσο είναι και επιχειρηματικό αντικείμενο.
Μια επιχείρηση που ευαισθητοποιείται σήμερα στα τηγανέλαια, θα ανοίξει αύριο τα μάτια της και στη διαχείριση των ατμών των λιπών και ελαίων που ταλανίζουν τους αεραγωγούς της και στην εγκατάσταση και ορθή λειτουργία του λιποσυλλέκτη της και σε μια σειρά άλλων μέτρων καλής διαχείρισης. Καλή διαχείριση σημαίνει τελικά οικονομία και καλή φήμη, άρα κερδοφορία.

Πόσο κοστίζει η συλλογή λαδιών για την επιχείρηση;

Η υπηρεσίας μας παρέχεται δωρεάν, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την συλλογή των τηγανελαίων στην πηγή τους

Μετά τη συλλογή εσείς τι κάνετε τα λίπη και τα λάδια που μαζεύετε;

Τα τηγανέλαια που εμείς συλλέγουμε διατίθενται αποκλειστικά για την παραγωγή βιοντίζελ, δηλαδή ανανεώσιμου καυσίμου.
Βιοντίζελ παράγεται ήδη στην Ελλάδα από πρωτογενή λάδια και, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, καταλήγει όλο στα διυλιστήρια πετρελαίου, όπου και αναμιγνύεται με το πετρελαϊκό ντίζελ και διοχετεύεται στην αγορά καυσίμων.
Η μετατροπή των τηγανελαίων σε βιοντίζελ είναι μια διεργασία χημική, όπου τα μόρια των τριγλυκεριδίων των λιπαρών οξέων, που απαρτίζουν τα τηγανέλαια, μετατρέπονται καταλυτικά σε ήπιες θερμοκρασίες και πιέσεις σε μόρια μεθυλεστέρων των λιπαρών οξέων, ενώ απορρίπτεται ποσότητα ακάθαρτης γλυκερίνης. Πριν και μετά τη μετατροπή υπάρχουν βήματα προετοιμασίας της πρώτης ύλης όπως και επεξεργασίας και καθαρισμού του τελικού προϊόντος και των παραπροϊόντων, κάνοντας την παραγωγή βιοντίζελ μια πραγματική μονάδα χημικής βιομηχανίας, με ελάχιστα ωστόσο απόβλητα και ένα εξαίρετο αποτέλεσμα: ανανεώσιμο καύσιμο, πηγή υπεύθυνης ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ποια είναι τα οφέλη για το περιβάλλον;

Το βιοντίζελ είναι ένα ανανεώσιμο καύσιμο, με χαμηλότερες από το πετρελαϊκό ντίζελ εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα και σωματιδίων, χωρίς θειάφι ή αρωματικές ενώσεις, που δεν επιβαρύνει το κλίμα του πλανήτη με διοξείδιο του άνθρακα διότι προέρχεται τελικά από φυτά, που βιοδιασπάται χωρίς να βλάψει έδαφος και υπόγεια νερά και που είναι έτσι φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Το παραγόμενο από τα τηγανέλαια βιοντίζελ είναι ακόμα φιλικότερο προς το περιβάλλον από αυτό που παράγεται από καλαμπόκι, κράμβη κ.α., διότι δεν απαιτεί επιπλέον πόρους (γη, νερό, λίπασμα, φυτοφάρμακα, ενέργεια καλλιέργειας και άντλησης νερού) από ότι για την παραγωγή του πρωτογενούς λαδιού για ανθρώπινη κατανάλωση. Έτσι, τα τηγανέλαια υπερέχουν περιβαλλοντικά ασύγκριτα ως πρώτη ύλη για βιοντίζελ ακόμα και αν δεν λάβει κανείς υπόψη την ελάφρυνση του περιβάλλοντος από τις δυσάρεστες επιπτώσεις τους όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.
Το μέλλον ανήκει στα βιοκαύσιμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει μέχρι το 2010 το 5,75% του συνόλου των καυσίμων για τις μεταφορές στις χώρες της να προέρχεται από βιοκαύσιμα, στόχος που πρόσφατα συμπληρώθηκε με νέο, δηλαδή 10% μέχρι το 2020.

Οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί σας το κάνουν από προσωπική ευαισθησία για το περιβάλλον ή τους επιβάλλεται από κάποια αρχή;

Οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί μας διακρίνονται από υπευθυνότητα προς το περιβάλλον, συνείδηση των προβλημάτων που επιλύονται με την υπηρεσία μας και σεβασμό για τους πελάτες τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο.
Αρκετές από αυτές έχουν ήδη επιτύχει ή οδεύουν προς πιστοποίηση για υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και/ή περιβαλλοντική διαχείριση και φυσικά θέλουν να συνεργάζονται με εταιρίες καθ’ όλα νόμιμες και επαγγελματικά συνεπείς.
Άλλες είναι απλά διορατικές και υπεύθυνες και φροντίζουν να καλύψουν τα κενά τους και να βελτιώσουν την επίδοσή τους, ακόμα και εκεί όπου οι ελέγχουσες αρχές δεν τις πιέζουν.
Η ανταπόκριση που έχουμε μέχρις στιγμής απολάβει είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική και ελπίζουμε σε περαιτέρω διεύρυνση των συνεργατών μας.

Ποια είναι η πραγματικότητα επί του θέματος στο εξωτερικό;

Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Αυστραλία και άλλες λειτουργούν παρόμοια συστήματα συλλογής τηγανελαίων και αξιοποίησής τους σε βιοντίζελ. Από αυτές η Αυστρία φαίνεται να κατέχει τα πρωτεία όχι μόνο στη σύλληψη και υλοποίηση αυτής της δράσης αλλά και στην χρήση του βιοντίζελ σε τοπικό επίπεδο για την κίνηση στόλων λεωφορείων και στην επέκταση της συλλογής σε εθνικό επίπεδο από οικιακούς ‘παραγωγούς’ τηγανελαίων.
Αυτό το παράδειγμα θέλουμε να ακολουθήσουμε επί τα βελτίω και εμείς, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν.

Back to top